Historisk skæbnefortælling fra udkantsdanmark

29.04.24
Rans vilje er en intens og stemningsfyldt roman om menneskets forhold til naturen og behovet for kærlighed og mening i tilværelsen.

Peder Frederik Jensens roman tager udgangspunkt i en flodbølge, der rammer Rødby Fjord i 1872 og en gammel sømand, der på sin ø ved fjordens munding er en af de få overlevende. I sin roman forener Peder Frederik Jensen temaer som fortællingens magt, forandring, familie, drømme og længsel, mytologi, naturkatastrofer, overlevelse og magt i en fortælling, der er både stilfærdig, dramatisk og fantasifuld.

I dagene efter stormens rasen og flodbølgens voldsomme ødelæggelser følger vi sømanden, der alene på sin ø samler, reparer og forbereder, mens alt omkring ham ligger øde hen. Stemningen er tættet, intens og dvælende. Der er noget modsætningsfyldt i sømandens praktiske opgaver efter stormen, som både virker livgivende og håbefuldt, men også lidt ubehageligt og uhyggeligt pga. det bagtæppe af død og ødelæggelser, der er omkring ham og som ressourcerne hviler på. Den intense stemning afveksles med sømandens erindringer fra et liv på havet, et liv fuld af hårdt arbejde, slid, sorg og ensomhed, men også eventyr, der får sømandens liv til at fremstå som lidt af en Odysse. Den store fortællekunst er ikke gået sømanden tabt og på sin vej i livet, har han fået et tæt forhold til mytologien og de mytologiske væsner, som væver sig ind i hans virkelighed og skæbne. Og der midt i ødelæggelserne og ensomheden, på en ø hvor sømanden endelige har skabt sig et hjem, kommer en kasse flydende i havet og deri ligger en lille pige. Pludselig er der en person, der betyder noget for sømanden og han er klar til at kæmpe for at beholde den kærlighed og relation i sit liv, mens livet langsomt vender tilbage til fjorden.

Sømanden er en enspænder, der ser verden på en anden måde end de mange simple folk, der lever i fjordområdet. For dem er han både dragende og mærkelig denne sømand, der har set verden og har nogle nye og anderledes ideer. Da tiden kommer til at bygge området op igen fyldes landskabet af lykkejægere, daglejere og entreprenører, der leder efter en måde at overleve på eller en ny fremtid og som er klar til at kæmpe og udnytte hinanden for den.

Rans vilje er en fascinerende fortælling om det slidsomme og hårde liv præget af død og kummerlige forhold, som fx galt folk som fiskerne i disse fjorde. Det er en historie om armod og udvikling, om hvilke glæder udviklingen kan bringe, men også hvilken pris, den kan have, særligt for naturen. Peder Frederik Jensen er virkelig en fortæller og han gør det både stort og småt og meget dragende og rørende.

 

Materialer