Udforskningen af Grønland – før og nu | Aabenraa

Kom og hør AU livestream hvor du bliver taget gennem en rejse i Grønlands historie og aktuelle forskning.
Date
Tid
19:00 - 21:00
Pris
Standard: 0 DKK
Bibliotek
Aabenraa Bibliotek
Adresse

Haderslevvej 3
6200 Aabenraa
Danmark

Grønland har i århundreder været genstand for udforskning, fra de første ekspeditioner i 1700-tallet til nutidens banebrydende forskning. Dette foredrag giver et fascinerende indblik i Grønlands natur, kultur og historie – og ikke mindst de videnskabelige ekspeditioner, der har formet vores forståelse af den store ø.

Hør om udfordringerne og opdagelserne fra historiske ekspeditioner, og hvordan de har påvirket Grønlands samfund, befolkning og rolle i verden. Efter pausen zoomer vi ind på nutidens forskning i Indlandsisens afsmeltning. Hvor hurtigt smelter isen? Hvilke konsekvenser har det for havniveauet, og hvordan påvirker landskabet under isen disse processer? Foredraget dykker ned i mekanismerne bag disse forandringer og viser, hvordan moderne forskning kan kaste lys over Grønlands fremtid.

Om foredragsholderne
Kristian Hvidtfelt Nielsen er lektor ved Aarhus Universitet med en baggrund i fysik, filosofi og videnskabshistorie. Han har skrevet og redigeret omfattende værker om dansk ekspeditionshistorie, herunder 3-bindsværket Dansk Ekspeditionshistorie. Kristian er en engageret formidler og skriver en fast klumme i Weekendavisen om forskerfejder.

Vivi Kathrine Pedersen er lektor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet og ekspert i klima og landskabsudvikling. Hun forsker i, hvordan iskapper og havniveau ændrer sig over tid, og har tidligere arbejdet som forsker ved universitetet i Bergen. Vivi har også bidraget til formidling af geoscience som klummeskribent i Weekendavisen.

Læs mere her: https://ofn.au.dk/sted/