Sådan søger du
Søgetips til aabenraabib.dk, Google, AI-værktøjer og meget mere!
Når man skal søge, skal man først og fremmest vide, hvad man søger efter. Hvis man er i tvivl, eller fx skal skrive en opgave, så start med at lave en Søgestrategi.
Søgestrategi - læs mere her
Ofte kan man lave en enkel søgning for at finde det, man leder efter, men nogle gange, har man brug for avanceret søgning.
Generelle søgetips - læs mere her
Når man søger i en biblioteksdatabase eller en onlinesøgemaskine er der forskellige teknikker og tricks, der virker. Klik på de sider, du gerne vil søge i, for at lære mere.
aabenraabib.dk - sådan søger du
Hvad søger jeg i?
Når du søger i søgefeltet på vores hjemmeside, søger du automatisk i alt, som vi giver adgang til. Det vil sige den fysiske samling (bøger, lydbøger, film, spil, etc), som er på bibliotekerne i Aabenraa Kommune, men også i de digitale tilbud. For eksempel E-reolen, Filmstriben, de databaser vi stiller til rådighed og digitale artikler.
Hvordan søger jeg?
Du kan enten søge direkte i søgefeltet eller klikke på pilen nedad helt til højre i søgefeltet. Der finder du Avanceret søgning, hvor du med det samme kan lave nogle begrænsninger.
Når du laver en Enkel søgning i søgefeltet kan du også lave begrænsninger efterfølgende, hvis du får et meget stort søgeresultat.
Enkel søgning
En enkel søgning er, når du søger i søgefeltet på hjemmesiden. Du kan skrive et enkelt eller flere ord. Når du skriver flere ord i søgefeltet søger maskinen efter alle ordene, og hvis et af ordene ikke findes i en bibliotekspost fravælger den posten i søgeresultatet. Du kan kombinere ordene, så den søger efter alle poster, der bare har et af ordene, ved at bruge de Boolske søgekoder i Avanceret søgning.
Når du har søgt, kan du efterfølgende begrænse sit resultat ved hjælp af filtre for at gøre det mere overskueligt. De mest brugte filtre ligger fremme lige over søgeresultatet, men ved at klikke på +FLERE FILTRE viser alle filtrene sig i højre side af hjemmesiden.
Format er typen af materialer, du får vist. Fx bog, e-bog eller artikel.
Digital er hvis du kun vil have materialer, der er tilgængelige online.
Find materialet
Når du har lavet din søgning, er næste trin at finde det materiale, du har søgt.
Klik på materialets titel og klik på ”Find på hylden”. Hjemmesiden vil dernæst vise på hvilke(t) bibliotek(er) materialet er. Hvis du klikker på pilen nedad, vil den vise præcis i hvilken afdeling og under hvilken opstilling, du finder materialet. Faglitterær litteratur er først og fremmest opstillet efter emnetal og dernæst forfatter.
Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at spørge personalet om hjælp.
Hvis materialet er udlånt eller du ikke befinder sig på det bibliotek, hvor materialet er, kan du vælge at reservere det i stedet.
Bemærk at en reservering af et materiale, som er hjemme på et bibliotek, ikke kan afholde andre fra at låne materialet, før du får det.
Materialet er først reserveret udelukkende til dig, når det enten er blevet afleveret af den låner, der har materialet, eller når det bliver fundet frem til dig af en biblioteksmedarbejder. Medarbejderne på biblioteket fremfinder reserverede materialer 1-2 gange om dagen.